Bizi Twitter'dan takip etmek için: @sotatercuman
Çeviri arşivimize ulaşmak için tıklayın.


Retrospektif #2: Savunma Sanatının Kayboluşu

Birazdan okuyacağınız yazı ilk olarak 4 Mayıs 2018 tarihinde ESPN.co.uk'de yayınlanmıştır.

Hafta başında Şampiyonlar Ligi’nde yaşanan gol düellolarından sonra, Atletico Madrid’in perşembe gecesi izlettiği savunma gösterisinin garip biçimde ferahlatıcı bir etkisi oldu.

Atleti 1-0 galip geldiği maçta sahanın ve topun hakimiyetini maçın büyük bölümünde Arsenal’a bıraktı. Oldukça derinde oynayan stoperleri buna rağmen fazlasıyla rahat bir maç geçirdi. Diego Godin kritik toplar uzaklaştırdıktan sonra yumruğunu havaya salladı, Jose Gimenez sinsice hamlelerle rakiplerinin ortalarla buluşmasını engelledi. Herkes bir işin ucundan tuttu ve tam anlamıyla eski usül, sapasağlam bir savunma takımı gibi gözüktüler. Peki ama Atleti bunu başarabiliyorsa diğerleri neden yapamıyor?

Şampiyonlar Ligi yarı finallerinin en göze çarpan yönü elbette ki fazlasıyla yüksek gol sayılarıydı. Ortaya çıkan bu artışta şanslı vuruşların ve tartışmalı penaltıların payı olsa da sonucun tamamıyla rastlantı eseri ortaya çıktığı söylenemez. Real Madrid hücum etti. Bayern Münih ve Liverpool da. En dikkat çekici olanı, Roma da geri kalmadı.

Roma’nın cesareti Anfield’daki ilk maçta kötü bir sonuca mal oldu ama bununla beraber  sonuçtan daha önemli bir şeyi de ifade ediyordu. Bu takım, modası geçmiş savunma futbolunun son kalesi olarak görülen İtalya’dan geliyordu. Son derece tehlikeli bir kontra atak takımının sahasında topyekün hücum oynamayı tercih ettiler. Geride üçlü bir savunma, savunma çizgisi önde, oyunu rakip yarı sahada kontrol etme çabası.

İtalyan takımları Avrupa’daki maçlarda bunu asla yapmazlardı. Ama belki de artık değişmeye başlamışlardır. Avrupa’nın şu an en iyi futbol oynayan takımı olduğu iddia edilebilecek ekibi Napoli, Manchester City deplasmanında açık bir futbol oynadı ve 2-1 kaybetti. Diğer yandan İtalyanların en defansif temsilcisi olarak öne çıkan Juventus’un esasında itibarının aksine, negatif bir savunma takımından ziyade esnek bir ekip hüviyeti gösterdiği söylenebilir.

O hâlde İtalyanların da Avrupa’nın büyük futbol ülkelerini kasıp kavuran hücum futbolu devrimine katıldığını söyleyebiliriz. Bir zamanlar Hollanda hücumcu futbolu nedeniyle kıtada ayrı bir değer görüyordu. Çünkü felsefeleri Avrupa’daki diğer tüm oyun anlayışlarından farklı bir yerde duruyordu.

Bugün ise hücum futbolu kıtanın her yanında girdiği farklı kılıklarla bir zorunluluk gibi. İspanyol futbolu bir dönemler fizikseldi, şimdi tüm mesele top hakimiyeti. Alman futbolu eskiden her şeyden önce “verimliydi”, şimdi en çok enerjiyi ve pres oyununu konuşuyorlar. İngiliz futbolunda eskiden en önemli mesele uzun toplardı, bugünlerde o oyunu tercih eden eski usül menajerlerin nesli tükenmek üzere. Geride kalan yirmi yılın büyük kısmında düşük temposuyla bilinen Fransız futbolu, Şampiyonlar Ligi’nde iki hızlı hücum takımı Monaco ve Paris Saint-Germain ile boy gösteriyor.

Hayati bir değişim yaşandı. Evet, taktiksel düşünce geçtiğimiz 10 yılda gözle görülür bir ilerleme kaydetti. Pep Guardiola’nın topa sahip olmaya verdiği önemle Jürgen Klopp’un gegenpressing yaklaşımı en öne çıkan trendlerdi ve bu iki kavram bu sezonki Şampiyonlar Ligi’nin en önemli iki unsuru gibi gözüküyor. Savunma yapmanın en iyi yolunun geleneksel anlamda savunma yapmak olmadığı artık geniş biçimde kabul ediliyor. Topa sahip olmak veya pres yapmak ve rakiplerinizi ceza alanınızdan uzak tutmak artık savunmanın yeni biçimi.

Bir yandan da geride kalan 10 yıllık sürede taktiksel nüanslardan daha geniş çaplı bir değişim aynı anda saha dışında yaşanıyor. Futbol artık her zamankinden daha net biçimde bir televizyon etkinliği, artık yarışmadan önce bir eğlence. Bilet fiyatları o kadar yükseldi ki artık üst seviye bir futbol maçına gitmek lüks bir eğlenceden farksız. En önemlisi ise kulüpler marka değerlerine bunaltıcı düzeyde önem veriyor. Artık bir futbol kulübündeki hemen her karar iyi bir halkla ilişkiler hamlesi olması, kulübün itibarını parlatması şiarıyla alınıyor, özellikle de okyanus ötesi pazarlarda taraftar kitleleri durmadan büyürken.

Kulüpler can havliyle imajlarını yükseltmeye çalışırken tahammül edebilecekleri en son şey savunma futbolu oynatan bir menajer oluyor. Bu nedenle geleneksel anlamda savunma organizasyonunda uzmanlaşmış menajerler artık üst seviye kulüplere yükselemiyorlar.

Bir zamanlar iyi sonuçlar almalarına rağmen Ajax veya Real Madrid gibi kulüplerde hücum futbolu geleneklerine uymadığı için yuhalanan menajerlerin hikayeleri dikkat çekici gelirdi. Güzel futbola yapılan bu vurgu artık dünyanın her yerine yayıldı, hemen hemen her kulübün taraftarları takımlarının hücum futbolu oynama sorumluluğu olduğuna kendilerini ikna etmiş durumda. Jose Mourinho bu sezon Manchester United’ı ikinci sıraya taşıdı. Belki de bu sezon için beklenmesi gereken bu kadarıydı. Ama Mourinho’nun oynattığı defansif futbolun taraftarlar ve medya tarafından eleştirildiğini görüyoruz. Bu eleştiriler United’ı şanlı tarihinde güzel futbol geleneği olan bir kulüp gibi resmederek yalancı bir tablo ortaya çıkarıyor.

Bu belki de modern futboldaki en büyük kandırmaca. Manchester United, Sir Alex Ferguson’ın yönetimi altında geçirdiği 25 sene boyunca tamamen kazanmaya yönelik bir futbol oynadı. Bazen hücum ettiler, bazen de savunma yaptılar. Güzel futboluyla nam salmış bir takım olmadılar. Kötü oynamalarına rağmen imkansız görünen koşullarda akıl almaz sonuçlar alabilmeleri ile ünlenmişlerdi. Yirmi yıl boyunca İngiliz futbolundaki en büyük klişe, “iyi oynamadan kazanmak iyi bir takımın en önemli özelliğidir” cümlesiydi.1

Bu ölçütlerle değerlendirirsek, Mourinho’nun takımının geniş kitleler tarafından saygı görmesi gerekirdi. Bunun yerine yerden yere vuruluyorlar. Mourinho’nun futbolu artık United için uygun değilse, bunun kulübün gelenekleriyle hiçbir ilgisi yok. Bu tamamen büyük kulüplerin sahada göstermeleri gereken marka imajıyla ilgili.

Evet, standartlar yükseldi ve taktikler evrildi. Bunda özellikle de Guardiola takımlarının oynadığı göze hoş gelen futbolun payı büyük. Fakat savunma futbolunun modern dönemde iş görmediğine dair yaygın kanı tamamıyla yanlış. Geçtiğimiz beş yılın en dikkat çekici başarıları savunmacı yönü öne çıkan, kendi yarı sahasında bekleyip hızlı hücumlarla gole gitmeye odaklanan, ortalama topa sahip olma oranı %50’nin altında kalan takımlarca kazanıldı. Atletico Madrid 2013-14’te La Liga’yı ve Leicester City 2015-16’da Premier League’i şampiyonlukla noktaladı.

Yine de üst seviye kulüpler arasında bu tip bir futbol anlayışını kopyalama furyası başlamadı. Yegane sonuç, üst seviye kulüplerdeki menajerlerin topa sahip olma ve pres oyununu daha da güçlendirmesi; Atletico stili bir oyunu kopyalamak yerine bu oyuna karşı cephe oluşturması oldu.2

Bu hafta sonu Arsenal’ın içinde bulunacağı durum da bilhassa ilginç gözüküyor. Arsene Wenger’in iç sahadaki son maçı, Gunners’ın yalnızca üç puan gerisinde Emirates’e gelecek Burnley’e karşı olacak. Burnley, Arsenal’ın yaklaşık yedide biri oranında maaş ödeyen bir kulüp. Sean Dyche’ın takımı cazibeli bir futbol oynasaydı, Dyche muhakkak Arsenal’da Wenger’den boşalacak koltuk için önemli bir aday olurdu. Ama Burnley böyle bir futbol oynamıyor. Premier League’deki en kötü pas yüzdesine sahipler ve bu yüzden de Wenger’in yerine geçmesi en muhtemel yirmi isim arasında dahi Dyche yer almıyor.

Dyche elbette ki daha büyük bir kulüp ile daha cazibeli bir futbol oynayabileceğini iddia ediyor ama Arsenal yönetimi bunu yapabileceğini iddia eden biri yerine hâlihazırda gerçekten yapmış birine yönelecek. Arsenal’ın marka değeri bu riski göze alamaz. Tesadüf o ki Dyche yönetimde yedinci sıradaki Burnley böyle devam ederse Mauricio Pochettino’lu Southampton’dan (sekizinci), Brendan Rodgers’lı Swansea’den (on birinci) ve Roberto Martinez’in Wigan’ından (on sekizinci) daha üst sırada ligi noktalamış olacak. Bahsi geçen menajerler sırasıyla Tottenham, Liverpool ve Everton’da görevlere layık görüldüler. Aralarındaki tek fark futbol kalitesi, sorun Dyche’ın tarzının bu takımlardaki oyunculara uymaması değil, oynattığı futbolun kulüp markasına uymasının mümkün olmaması.

Diego Simeone’yi dahi Avrupa’nın diğer büyük kulüplerinde çalışırken hayal etmek çok zor. Geride kalan yedi yılda sınırlı kaynaklarla başardıkları, Guardiola veya Klopp’un başardıklarıyla karşılaştırılabilir olmasına rağmen. Simeone şanslı ki Atletico hala en büyüklerden biri olmama konumunun avantajını sürüyor, ezeli rakipleri Real’in aşırılığı ve savurganlığına karşı underdog rolünde verdikleri mücadeleden keyif alıyorlar.

Ama günümüzde kulüplerin pek çoğu kendilerini bundan fazlası olarak sunmak istiyor. Herkes hücum etmek, herkes eğlendirmek zorunda. Dört maçta 20 gol atılan bu yılki Şampiyonlar Ligi yarı finalleri bu atmosferin nihai sonucu oldu ve elbette kaçınılmaz biçimde büyük takımların artık savunma yapamadığı şikayetleri yükseldi. Problem şu ki bu noktada mesele takımların savunma yapamaması da değil, artık yapmak istememeleri.3

Yazı: Michael Cox

Çeviri: Güner Çalış & Anıl Can Sedef


1 Ç.N.: Şimdi ilk olarak beklenen gol (expected goal = xG) değerlerinizi soruyorlar. Eğer ‘şanslı’ bir takımsanız, bunu ilk fırsatta yüzünüze söyleyecek birileri olacak.

2 Ç.N.: Daha sonraki süreçte Real Madrid’in Şampiyonlar Ligi şampiyonlukları ve Fransa’nın dünya şampiyonluğu makbul futbol stiline sahip olmadıkları için olsa gerek kamuoyu nezdinde yeterli meşruiyete ulaşamadı. Sahip oldukları güçlü kadrolara rağmen ‘orijinal’ bir oyun stiline sahip olmamaları, son beş yılın iki öne çıkan temsilcisinin albenisini aşağıda tutmuş gözüküyor.



3 Ç.N.: Sona gelirken şu notu düşmem gerekiyor: Üstte bahsi geçen menajerlerden özellikle Martinez’i çok yakından, Pochettino'yu da ondan aşağı kalmayacak düzeyde takip ettim. Dolayısıyla pas oyunu oynayan veya sözüm ona Bielsa takipçisi olan antrenörlerle sahiden bir alıp veremediğim yok. Fakat süreç içinde fark ettim ki bu oyun stillerini adeta bağnazca bir sahiplenme ve geride kalanları değersizleştirerek homojen ve tek doğrusu olan bir futbol dünyası yaratma refleksi gelişti. Bundan hoşlanmıyorum.

25 Nisan 2020 Cumartesi

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.

İzleyiciler